Voetbalwedstrijden tijdens EK gefilmd voor virtual reality

De UEFA gaat sommige wedstijden tijdens het EK in juni filmen voor virtual reality. Met een VR-bril krijgt de kijker het gevoel in het stadion te zitten. 

Dat meldt The Mirror. De EK-wedstrijden zullen worden gefilmd met Nokia OZO-camera's, waarin acht lenzen en acht microfoons zitten. De camera's kosten ongeveer 50.000 euro per stuk. 

Met de acht lenzen kan de camera een panoramavideo maken, waarin alle hoeken rond het apparaat te zien zijn. Door de opname met een VR-bril te bekijken, is het mogelijk om in 360 graden rond te kijken in de video. 

De camera's worden op verschillende plekken in de stadions geplaatst, waaronder boven het veld. Hierdoor krijgt de kijker het idee boven de wedstrijd te hangen. Ook worden er panoramacamera's bevestigd in de spelerstunnels.

Eerste keer live

Het Europees Kampioenschap is het eerste grote sportevenement dat live in virtual reality zal worden gefilmd. De camera's werden tijdens de halve finale van de Champions League kort getest. 

De livebeelden worden alleen gestreamd naar hooggeplaatste UEFA-leden. Gewone kijkers kunnen daarom nog niet in VR live meekijken. Hoogtepunten van de VR-beelden zullen later op YouTube worden gezet.

Lees meer over:
Tip de redactie