Een team bij Facebook is verantwoordelijk voor het toevoegen en verwijderen van nieuws in de Trending-feed op het sociale netwerk. Daardoor zou het voor Facebook moeilijk zijn om neutraal te blijven.

Mensen maken de afweging of nieuws populair of belangrijk genoeg is om trending te worden, schrijft The Guardian donderdag. De krant heeft interne documenten in handen gekregen met instructies voor medewerkers.

De instructies lijken veel op die van traditionele nieuwsorganisaties, schrijft de krant. Dat betekent dat er constant journalistieke overwegingen worden gemaakt over het nieuws dat wordt verwerkt.

Facebook ligt in de Verenigde Staten onder vuur. Het sociale netwerk wordt ervan beschuldigd conservatieve nieuwsartikelen bewust uit de trendinglijst te hebben gehaald.

Volgens Facebook is het weghalen van berichten om politieke redenen verboden. Ook liet het bedrijf weten te streven naar neutraliteit in de berichtgeving.

Neutraliteit

Omdat het nieuws handmatig wordt verwerkt, bestaat de twijfel over de daadwerkelijke neutraliteit. Het verzamelen van nieuws gebeurt via een algoritme, maar de selectie voor trending wordt volledig gedaan door medewerkers.

Het sociale netwerk liet weten dat de instructies juist laten zien dat Facebook verantwoord omgaat met het nieuws met als doel een product van hoge kwaliteit te leveren.

Facebook is in 2014 gestopt met het gebruiken van een algoritme voor trending vanwege kritiek op de selectie. Zo zouden berichten over rellen in Ferguson, Missouri, niet vaak genoeg trending zijn.