Minister Kamp ontving werkmail op privé mailaccount

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft, tegen de regels in, regelmatig werkmail op zijn Gmail-account ontvangen. De minister heeft aangifte gedaan van het hacken van zijn privé mailaccount.

Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken tegenover Nieuwsuur.

De privemail van Kamp zou in 2014 gehackt zijn. 

De aangifte leidde tot een strafrechtelijk onderzoek, maar dat onderzoek leidde niet tot arrestaties. Het Openbaar Ministerie laat weten dat er onvoldoende bewijs was voor een daadwerkelijke hack.

Phishing

Volgens Nieuwsuur was er sprake van spoofing waarbij iemand mails lijkt te kunnen versturen vanuit een e-mailaccount zonder daadwerkelijk toegang tot de mail te hebben gehad. Het Openbaar Ministerie (OM) laat echter aan NU.nl weten dat het bij Kamp ging om phishing.

De minister zou het slachtoffer zijn geworden van een algemene phishingaanval waarbij mensen worden verleid hun gebruikersnaam en wachtwoord op een malafide site in te vullen. Het OM kon niet zeggen of de aanvallers toegang hebben gehad tot het mailaccount van Kamp. Volgens een woordvoerder van de minister is dat niet gebeurd.

Richtlijnen

De minister liet naar het Gmail-account ook regelmatig werkmails sturen, iets dat tegen de verplichte richtlijnen waar overheidsdiensten zich aan moeten houden in gaat.

Ambtenaren van allerlei niveaus, van zijn voorlichter tot medewerkers van het Bureau Secretaris-Generaal, zouden berichten naar het account hebben gestuurd.

Het lijkt er dus op dat deze werkmails niet zijn ingezien door eventuele hackers. Wel heeft het Landelijk Parket een rapportage opgesteld en onder de aandacht gebracht bij de ministerie van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken en bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

Lees meer over:
Tip de redactie