Amerikaanse Congres blokkeert ook Google-clouddienst

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in navolging van YahooMail ook diensten die in de cloud van Google worden gehost, geblokkeerd.

De technische dienst van het Congres, waarvan het Huis van Afgevaardigden één van de twee onderdelen is, vreesde bij YahooMail nog voor ransomware-aanvallen.  De angst bij Google-clouddiensten is dat er gebruik wordt gemaakt van een virus dat computers over kan nemen.

Dat zou op aanwijzing van de FBI gebeurd zijn. Appspot.com, het domein waarop Google bepaalde gespecialiseerde apps host, zou een virus herbergen dat het mogelijk maakt om computers op afstand over te nemen.

Blokkeren

"We zijn appspot.com begin mei gaan blokkeren nadat we aanwijzingen kregen dat daar mogelijk het BLT-virus gehost werd. Dat kan computers op afstand over nemen en zit er mogelijk al sinds juni 2015", vertelt een anonieme bron in het Congres aan Reuters.

Door de blokkade kunnen Congresleden nu een aantal handgemaakte apps die op appspot.com gehost werden, niet meer gebruiken. Onder meer een app die de leden op de hoogte houdt van stemmingen en een app waarmee Congresleden over politiek kunnen discussiëren, zijn niet te gebruiken.

Google heeft laten weten de aanwijzingen over appspot.com te onderzoeken.

Ransomware

Het Amerikaanse Congres zou de laatste maanden last hebben van aanvallen met ransomware. Die zouden met name via mailapps van derden gedaan worden.

Ransomware is een type computervirus waarbij data op de computer wordt versleuteld, zodat de gebruiker er niet meer bij kan. Pas wanneer er een geldbedrag wordt gestort, meestal via bitcoins, wordt het systeem weer ontgrendeld.

Lees meer over:
Tip de redactie