Het Chinese internetbedrijf Alibaba opent een kantoor in Nederland. Het kantoor in Amsterdam zal worden geleid door oud-blokkertopman Roland Palmer.

Het Chinese bedrijf hoopt zo merken en bedrjiven uit de Benelux naar de Chinese consumentenmarkt te lokken.

Er is volgens het bedrijf vanuit China met name interesse in zuivel, chocola en alcohol, maar ook bloemen en babyproducten uit Nederland, België en Luxemburg. 

Met de opening van het kantoor in Amsterdam is de Europese uitbreiding van het Chinese bedrijf afgerond. Alibaba opende eerder al kantoren in Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Groei

Alibaba, sinds 2014 genoteerd aan de beurs in New York, beschikt over meerdere webwinkels zoals het in China zeer populaire Taobao. In Europa is het bedrijf al actief via de site Aliexpress, waarop het mogelijk is om goedkope Chinese producten te kopen. 

Ondanks zorgen over de Chinese economie ziet het bedrijf al tijden zijn omzet en winst stijgen. Afgelopen kwartaal draaide het bedrijf een kwartaalomzet van 24,2 miljard yuan (3,3 miljard euro), bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,9 miljard yuan (386 miljoen euro). Dat komt op jaarbasis bijna neer op een verdubbeling.