Een aantal Google-medewerkers heeft een voorstel ingediend voor een aantal nieuwe emoji waarmee vrouwen beter moeten worden vertegenwoordigd. 

De Google-medewerkers stellen in totaal dertien nieuwe emoji voor, waarin zowel mannen als vrouwen in professionele situaties worden afgebeeld. Het gaat om onder meer dokters, zakenmensen, medewerkers in de zorg, wetenschappers, onderwijzers en rocksterren. 

De schrijvers van het voorstel (pdf) citeren een opiniestuk uit de New York Times, waarin wordt uitgehaald naar het gebrek aan werkende vrouwelijke emoji: "Hoe is het dat er plaats is voor een doos vol met sushi en een enkele gefrituurde garnaal, maar zijn vrouwelijke emoji beperkt tot een aantal oppervlakkige schoonheidsidealen?", aldus het stuk. 

Selectie

Om de selectie van beroepsgroepen te maken hebben de mensen achter het voorstel gekeken naar de grootste beroepsgroepen ter wereld op basis van BBP, en hebben die drie groepen vervolgens opgesplitst op basis van populariteit, groei en vertegenwoordiging.

Ook zijn er concepten uit bekende campagnes toegevoegd; een vrouwelijke wetenschapper als emoji moet bijvoorbeeld helpen om meer vrouwen de techsector in te krijgen. 

Unicode

Unicode, de organisatie die gaat over de internationale standaard voor de codering van letters, leestekens en andere grafische tekens, is al eerder bekritiseerd om het gebrek aan diversiteit in de selectie emoji. Sinds vorig jaar zijn daarom, na een voorstel van Apple en Google, meer huidskleuren toegevoegd aan de emoticons.