PvdA wil opheldering na verwijderen Facebookpagina Kamerlid Yücel

De PvdA wil van Facebook weten waarom de pagina van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel ontoegankelijk was gemaakt. De pagina van de politica ging dinsdag enkele uren op zwart na een post waarin de PvdA'er het landarrest van de in Turkije verblijvende columniste Ebru Umar bekritiseert.

De PvdA is verontwaardigd over de verwijdering van de Facebookpagina van de politica, die later op dinsdagmiddag wel weer teruggezet werd. "Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald", laat de partij weten via Facebook.

Een woordvoerster van Facebook laat aan NU.nl weten dat de pagina niet offline was gehaald vanwege uitspraken van het Kamerlid. Waarom de pagina wel offline is gehaald, wilde de zegsvrouw niet zeggen.

Het sociale netwerk ligt al langer onder vuur omdat het censuur zou toepassen. Zo werden er diverse malen Facebook-posts die de spot dreven met de Turkse president Erdogan verwijderd.

Umar

Yücel betuigt in haar Facebookpost steun aan Ebru Umar. De columniste werd eind april in Turkije gearresteerd vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Een dag later werd ze weer vrijgelaten, maar ze werd gesommeerd Turkije niet te verlaten.

De columniste van onder meer Metro zit momenteel niet in de gevangenis, maar mag Turkije niet verlaten. Via sociale media wordt Umar bedreigd door volgens haar Nederlandse Turken die vinden dat ze Erdogan heeft beledigd.

Aanklachten

Vorige week werd bekendgemaakt dat er nog eens twee nieuwe aanklachten tegen Umar zijn ingediend. Een klacht werd ingediend door een inwoner van Rotterdam.

Dat Umar in Turkije is opgepakt is volgens Yücel als "bizar, schandalig en onacceptabel" en dat de columniste onlangs door een Rotterdammer is "verklikt", noemt zij "ernstig en zorgelijk".

Voor de Turks-Nederlandse aanhangers van Erdogan die juichten na de arrestatie van Umar heeft de politica eveneens geen goed woord over. Na een tweet eerder deze week waarin zij haar morele steun uitspreekt voor Umar, kreeg ook Yücel "verwensingen en bedreigingen", naar haar hoofd geslingerd, schrijft zij in haar eerder verwijderde post.

Maar ze zal zich niet de mond laten snoeren, vervolgt zij. "Ik en velen met mij [zullen] zich nooit laten intimideren door 'Ankara'." Juist als politicus met een Turks-Nederlandse achtergrond vindt Yücel het belangrijk om zich uit te spreken. "Dictatoriale regimes zal ik altijd blijven bekritiseren", aldus Yücel.

Lees meer over:
Tip de redactie