HTC draait vierde kwartaal op rij verlies

HTC heeft voor het vierde kwartaal op rij verlies gedraaid. Bovendien kelderde de omzet met 64 procent ten opzichte van vorig jaar.

HTC draaide in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 14,8 miljard Taiwanese dollar (400 miljoen euro). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf) die HTC maandag heeft gepresenteerd.

In het eerste kwartaal van 2015 draaide HTC nog een omzet van 41,52 miljard Taiwanese dollar (1,12 miljard euro).

Ook het verlies blijft aanhouden. Waar HTC in voorgaande jaren nog kleine winsten boekte, was er het afgelopen kwartaal opnieuw een verlies van 4,8 miljard Taiwanese dollar (129,7 miljoen euro). Een jaar geleden draaide HTC nog 0,51 miljard Taiwanese dollar (13 miljoen euro) winst.

HTC bracht zijn belangrijkste smartphone vorig jaar nog net binnen het eerste kwartaal uit. Dit jaar verscheen de nieuwe HTC 10 pas in april, waardoor die resultaten in het afgelopen kwartaal niet te zien zijn.

HTC Vive

Ook VR-bril HTC Vive verscheen pas in april, waardoor ook de verkopen van die bril niet in deze kwartaalcijfers terug zijn te zien.

HTC probeert zijn bedrijfsvoering door de alsmaar dalende cijfers drastisch te veranderen, en daarmee kosten drukken en de omzet verhogen.

Het Taiwanese bedrijf laat achterwege waar er precies gesneden gaat worden, maar spreekt enkel van het terugbrengen van uitgaven. De HTC Vive wordt volgens CFO Chialin Chang een "belangrijk onderdeel van de winstgevendheid" van HTC.

HTC heeft zich intern ten doel gesteld om zijn smartphonetak tegen het derde kwartaal van dit jaar break-even te laten draaien. De verkoopstart van de HTC Vive en HTC 10 moeten voor een positiever tweede kwartaal zorgen.

Lees meer over:
HTC
Tip de redactie