Twitter heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten geblokkeerd van een dienst waarmee alles dat op het sociale medium wordt geplaatst kan worden uitgelezen en geanalyseerd. 

Dat bevestigen Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegenover de Wall Street Journal. Het gaat om de dienst Dataminr, waar Twitter een belang van 5 procent in heeft. Dataminr is de enige externe partij die volledige toegang tot Twitters feed heeft. 

De technologie van Dataminr detecteert patronen in onder meer de honderden miljoenen tweets die dagelijks worden verstuurd via Twitter. Op die manier kon de software bijvoorbeeld een waarschuwing versturen toen de aanslagen in Parijs in november pas net begonnen waren. 

De blokkade is niet openbaar aangekondigd door Twitter. Een officiële reden is dan ook niet bekend. Volgens ingewijden zou het bedrijf niet de indruk willen wekken dat het te nauwe banden heeft met de Amerikaanse overheid. 

Dat Dataminr de data kon doorverkopen aan de Amerikaanse overheid is sowieso opvallend. Twitter hanteert al jaren een beleid waarbij dat niet is toegestaan.