Ontwikkelaar Gavin Andresen is weggestuurd bij bitcoin. Andresen was een van de ontwikkelaars die steun had betuigd aan Craig Wright, die beweert de bedenker van bitcoin te zijn.

Andresen heeft geen toegang meer tot de belangrijkste code waarop het bitcoinsysteem draait, schrijft ontwikkelaar Wladimir van der Laan in een blogpost. Hij denkt dat Andresen "erg in de war" is.

Craig Wright kwam maandag naar buiten met de mededeling dat hij de bedenker van bitcoin is, maar computerexperts twijfelen aan zijn verhaal.

Bedenker

Donderdag maakte Wright bekend geen sluitend bewijs te leveren vanwege de hevige kritiek die hij naar eigen zeggen niet aankon. Gavin Andresen bevestigde dat Wright de bedenker van bitcoin was.

Andresen is al behoorlijk lang werkzaam voor bitcoin en hij zou toegang tot de belangrijkste code zelfs hebben gekregen van de bitcoinbedenker, die schuilgaat onder de naam Satoshi Nakamoto.

In de war

"Ik weet niet zeker hoe Gavin hierbij betrokken is geraakt", schrijft Van der Laan over de steunbetuiging van Andresen aan Wright. Andresen deed dat via een blogpost. "Het is onwaarschijnlijk dat hij is gehackt, maar hij is op zijn minst erg in de war", schrijft Van der Laan.

"Toen we de blogpost zagen waarin hij in volle overtuiging zei dat Satoshi was gevonden, was voor ons het per direct intrekken van zijn lidmaatschap bij de bitcoinorganisatie op GitHub het meest verstandige."

Band verbreken

Volgens Van der Laan is het nodig om op bepaalde momenten de band te verbreken met mensen die er 'vanaf het begin' bij waren, maar gaandeweg 'verstard' raken.

Andresen werd door het team achter bitcoin met argusogen bekeken, omdat hij in het systeem veel rechten had terwijl hij nauwelijks actief was. Andresen zou een jaar niets hebben ondernomen als beheerder bij bitcoin.