De meeste van de 272,3 miljoen gegevens mailaccounts die door Russische hackers op internet te koop werden aangeboden, blijken onjuist. De gegevens van onder meer Gmail en het in Rusland populaire Mail.ru geven geen toegang tot emailaccounts.

Google en Mail.ru hebben tegenover de techsite Ars Technica laten weten dat de meeste gegevens niet overeenkomen met die van bestaande accounts.

Meer dan 98 procent van de 24 miljoen 'gestolen' accountgegevens van Google blijken incorrect.

Mail.ru, de grootste e-maildienst van Rusland, meldt dat meer dan 99,98 procent van de gegevens niet overeenkomt met accounts. Hackers beweerden 57 miljoen Mail.ru-accounts in handen te hebben.

Hotmail

Microsoft Hotmail heeft nog niet gereageerd op de hack. De maildienst heeft geen extra veiligheidsmaatregelen genomen, wat erop wijst dat ook hun 'gestolen' gegevens nep zijn.

Yahoo Mail liet weten dat er geen veiligheidsrisico is ontstaan met het naar buiten komen van de gegevens.

Ontdekking

Het nieuws over de gestolen informatie werd woensdag door veiligheidsbedrijf Hold Security naar buiten gebracht. De organisatie noemde de ontdekking één van de grootste collecties gestolen gegevens sinds eind 2014.

De Russische hacker vroeg zo'n 50 roebel voor de gegevens (ongeveer 66 cent). Nu blijkt dat de informatie waarschijnlijk niet eens afkomstig is van hacks in de systemen van de maildiensten.

Hacks

Het lijkt erop dat de Rus gegevens heeft verzameld via hacks van kleinere bedrijven en de e-mailgegevens heeft verzameld in een tekstbestand.

De e-mailadressen en wachtwoorden waren gebruikt voor registratie bij een derde partij. Als de gegevens al klopten, dan is het waarschijnlijk dat mensen bij de kleinere ondernemingen andere wachtwoorden hadden gebruikt dan voor hun mailaccount.