Het online activistencollectief Anonymous heeft dinsdagavond een DDoS-aanval uitgevoerd op de Griekse centrale bank. De groepering waarschuwt dat dit de start markeert van een langere campagne tegen financiële instellingen.

"De aanval duurde een paar minuten en is succesvol afgehandeld door de beveiligingssystemen van de bank", aldus een woordvoerder van de bank, die benadrukt dat alleen de website van de centrale bank is getroffen door de aanval. 

"Olympus zal vallen", aldus het collectief in een video. De groep zegt de komende maand nog meer financiële instellingen onder vuur te zullen nemen en noemt specifiek de New York Stock Exchange en de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk als doelwitten. 

Bij een DDoS-aanval wordt een site of server bestookt met gigantische hoeveelheden data, zodat de site of dienst overbelast raakt. Daarbij krijgen de aanvallers geen toegang tot de systemen van de server; het is dus niet hetzelfde als een hackaanval. 

Video: Activistencollectief wil nog meer banken aanvallen

Anonymous neemt Griekse centrale bank onder vuur
Anonymous neemt Griekse centrale bank onder vuur

Anoniem

Anonymous is een online activistencollectief dat bestaat sinds 2003 en vaak zijn punt probeert te maken met dit soort aanvallen.

Omdat de leden van de groepering vooral online en anoniem communiceren, is het onduidelijk wie zij precies zijn. Ook is het daarom moeilijk vast te stellen of de mensen achter de actie dezelfde mensen zijn als bij vorige aanvallen die uit naam van Anonymous werden gepleegd.