Taxidienst Uber wil met behulp van kunstmatige intelligentie beter voorspellen wanneer er veel vraag is naar ritjes. Op die manier is het makkelijker om vooraf extra chauffeurs klaar te zetten om aan de vraag te voldoen.

Uber gebruikt al algoritmes om drukte te voorspellen, maar wil die verder uitbreiden. Jeff Schneider, hoofd techniek bij Uber, wil op termijn ook onverwachte drukte voorspellen "op bijvoorbeeld de donderdag waarop het niet regent".

De prijs voor een ritje is afhankelijk van de drukte. Zo is dezelfde rit bij de dienst in de Verenigde Staten soms duurder dan gebruikelijk, omdat er veel vraag naar is.

In een interview met de zender NPR zei Schneider dat met de voorspellingen er een eind komt aan de prijsverhoging tijdens drukte, maar volgens Uber is dat door de interviewer verkeerd geïnterpeteerd.

"Uber kijkt altijd naar manieren om vraag en aanbod in steden beter te voorspellen", zei Uber tegen TechCrunch. "We hebben niet het plan om de flexibele prijs aan te passen. Het is de enige manier waarop we passagiers altijd een rit kunnen aanbieden."