Facebook heeft 10.000 dollar uitgekeerd aan een Fins jongetje van 10 dat Instagram wist te hacken. 

Daarmee is het jongetje de jongste ontvanger van een zogeheten 'bug bounty'; een beloning die Facebook uitdeelt voor het aangeven van een foutje in zijn software. 

De 10-jarige Jani vond een manier om elk denkbaar bericht op de sociale fotodeeldienst te kunnen verwijderen. "Daarmee zou ik in staat geweest zijn om berichten van wie dan ook van de dienst af te gooien, zelfs Justin Bieber", aldus het jochie volgens Forbes.

Om te bewijzen dat hij echt iets had gevonden, moest Jani een testberichtje van Facebook zelf verwijderen. Dat lukte, waarna Instagram het lek in februari dichtte.

Facebook gaf vorig jaar bijna een miljoen uit aan zogeheten bug bounties. Daarbij kunnen hackers fouten of lekken in de software van Facebook bij het bedrijf aangeven en daar een vindersloon voor ontvangen. Hoe groter de kwetsbaarheid, hoe groter de beloning.

Jani leerde het vak van videos op YouTube en ziet zichzelf in de toekomst in de cyberveiligheidsbranche werken. "Dat zou mijn droombaan zijn. Veiligheid is heel belangrijk", aldus het talent. Het geld gaat hij besteden aan voetballen en een nieuwe fiets.