De populaire berichtendienst WhatsApp wordt in Brazilië 72 uur offline gehaald. Vanaf 14.00 uur maandag (lokale tijd) zal de dienst worden afgesloten voor alle mensen in het Zuid-Amerikaanse land.

Dat heeft een rechter maandag bepaald, schrijft de krant Folha de S. PauloTelecomproviders hebben bericht gekregen over de maatregel. Ze riskeren een boete van ruim 124.000 euro per dag als ze het besluit niet naleven.

Volgens de krant is de uitspraak gedaan in een zaak over drugshandel. De autoriteiten in Brazilië willen van Facebook informatie hebben die criminelen via WhatsApp zouden hebben verspreid. Facebook weigert de informatie te delen.

Eerder werd Facebook ook al voor de rechter gedaagd vanwege een ander onderzoek naar criminaliteit. Ook toen weigerde het bedrijf informatie te delen, waarna WhatsApp voor 48 uur op zwart moest van de rechter.

De blokkade werd toen vroegtijdig opgeven, omdat de rechter onschuldige mensen niet wilde duperen. Whatsapp is in Brazilië net als in Nederland verreweg de meestgebruikte chat-app. Zo'n 93 procent van alle Braziliaanse internetgebruikers zou Whatsapp geïnstalleerd hebben.