Berlijn heeft het verhuren van volledige woningen op diensten als Airbnb verboden, omdat daarmee de huurprijzen in de regio onnodig hoog komen te liggen. Er mogen alleen nog kamers worden verhuurd.

Het zogenoemde Zweckentfremdungsverbot werd al in 2014 goedgekeurd. Na een transitieperiode van twee jaar is sinds zondag het verbod van kracht, schrijft The Guardian.

Het is de bedoeling dat de huurprijzen in Berlijn betaalbaar blijven voor inwoners van de stad. Tussen 2009 en 2014 is de gemiddelde huurprijs in Berlijn met 56 procent gestegen.

Populair

Berlijn is de laatste tijd in populariteit gestegen. Naast de 30,2 miljoen overnachtingen van toeristen in de stad vorig jaar, zijn er volgens onderzoek van bedrijf GBI nog eens 6,1 miljoen overnachtingen geboekt via online diensten.

Op diensten als Airbnb, Wimdu en 9Flats werden volledige appartementen en huizen in de Duitse hoofdstad verhuurd. Wie dat nu nog probeert riskeert een boete van maximaal 100.000 euro.

De dienst Wimdu is naar de rechter gestapt, omdat de nieuwe wet in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. De eigenaar van 9Flats vreest dat het bedrijf failliet gaat door de nieuwe maatregel.