Mediabedrijf Yazula klaagt het ministerie van Justitie aan, omdat het weigert data van Burgernet en NL Alert vrij te geven. 

Dat heeft het bedrijf maandag op Twitter bekendgemaakt. Op 28 juni gaan er twee rechtszaken van start: één over het openbaar maken van Burgernet-data, en een tweede over NL Alert.

Volgens Yazula valt de data van NL Alert en Burgernet onder de Wet Hergebruik Overheidsinformatie en zou deze daarom openbaar gemaakt moeten worden. Het bedrijf diende daar meermaals verzoeken voor in, die werden afgewezen.

Secretaris-Generaal van Veiligheid en Justitie Siebe Riedstra stuurde een afwijzingsbrief op basis van eerdere dataverzoeken van het bedrijf. Volgens Riedstra is er teveel moeite voor vereist om de data makkelijk te delen. Omdat er teveel inspanning nodig is, zou de overheid niet verplicht zijn data te delen.

Het mediabedrijf denkt dat het openbaar maken van de data 30.000 euro zou kosten, maar het ministerie verwacht dat de kosten veel hoger komen te liggen.

Locatie-app

Yazula is de maker van een Nederlandse berichtenapplicatie, die op basis van locatie notificaties verstuurt. De app verstuurt onder andere NL Alerts en regionale nieuwsberichten.