De Australiër Craig Wright bekent de uitvinder van de digitale munt bitcoin te zijn. De onthulling brengt een einde aan een jarenlange speurtocht. 

Wright heeft zijn identiteit onthuld aan onder meer de BBC. Als bewijs heeft de Australiër berichten verstuurd met dezelfde encryptiesleutel die is gebruikt bij de eerste bitcointransactie. 

De Australiër was niet de enige die aan de wieg stond van de digitale munt. "Ik was verantwoordelijk voor het belangrijkste deel, maar ik had hulp van anderen", aldus Wright. 

Er gaan al langer geruchten dat Wright achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit, de account die wordt gelinkt aan de uitvinder van de digitale munt. Wright werkte de afgelopen tijd in het openbaar aan de oprichting van een bitcoinbank.

Video Australiër Craig Wright bekent bitcoin-uitvinder te zijn

Australiër Craig Wright bekent bitcoin-uitvinder te zijn
Australiër Craig Wright bekent bitcoin-uitvinder te zijn

Liever anoniem

Wright had liever anoniem gebleven, erkent hij. "Ik heb dit niet gedaan omdat dit is wat ik wil. Ik heb dit niet gedaan omdat dit mijn keuze is. Ik wil niet het publieke gezicht van wat dan ook zijn."

Door in de openbaarheid te treden hoopt Wright een einde te maken aan de speculatie over de ware identiteit van de bitcoin-uitvinder.  "Er doen een hoop verzonnen verhalen de ronde en ik vind het vervelend dat het mensen om wie ik geef pijn doet", aldus Wright. "Ik wil niet dat zij hierdoor worden geraakt."

Satoshi Nakamoto

In 2014 dacht het Amerikaanse weekblad Newsweek ook de uitvinder van de bitcoin te hebben gevonden, in de persoon van de 64-jarige Japanse Amerikaan Dorian Nakamoto.

De man ontkende echter alles, hij wist niet eens eens wat bitcoins waren. Wright zegt zelf Nakamoto als schuilnaam te hebben gebruikt.

Twijfels

Experts hebben hun twijfels bij het verhaal van de Australiër. Zo claimen ze dat hard bewijs ontbreekt en de encryptiesleutel zou zijn gekopieerd uit een oude bitcointransactie. Dat zou geen bewijs zijn voor de oprichting.

Uit het eerste bericht dat via een Bitcoin werd gestuurd, zou niet blijken dat Craig Wright aan de wieg stond van de digitale munt. Ook vragen experts zich op fora af waarom Wright nu opeens met het nieuws naar buiten komt.