Het is in noodsituaties te lastig voor de Europese politie- en inlichtingendiensten om data op Amerikaanse servers in te zien. 

De Europese diensten willen daarom dat Amerikaanse bedrijven zoals Twitter en Facebook sneller kunnen reageren op buitenlandse dataverzoeken, schrijft de Wall Street Journal.

Zelfs noodverzoeken met betrekking tot basisinformatie over klanten, die relatief makkelijk te verkrijgen zijn, zorgen voor strubbelingen tussen de Europese onderzoekers en Amerikaanse bedrijven, aldus Europese en Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegenover de krant.

Europese inlichtingendiensten hebben momenteel geen toegang tot 'live'-communicatie van verdachten op Amerikaanse sociale media. Alleen als er een Amerikaans belang is kan er in de VS data worden onderschept.

Brussel

Onder meer tijdens de aanslagen in Parijs zou dit tot problemen hebben geleid. IS-aanhangers zouden vlak na de aanval in Parijs ook een aanslag in Brussel hebben aangekondigd.

De Belgische politie stuitte echter op verzet van het desbetreffende bedrijf; de data zou alleen worden overhandigd als de verdachte in kwestie ook op de hoogte zou worden gebracht van het dataverzoek. Uiteindelijk moest het Amerikaanse ministerie van Justitie er aan te pas komen om het bedrijf over te halen om de gegevens alsnog te overhandigen aan de Belgische politiediensten.