De geheime Amerikaanse FISA-rechtbank heeft in 2015 nul verzoeken tot buitenlandse spionage van de NSA en FBI afgewezen.

Dat blijkt uit een memo van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Uitspraken van een FISA-rechtbank zijn geheim en worden onder meer door inlichtingendiensten als de NSA en FBI gebruikt om ongemerkt toestemming voor buitenlandse spionage te krijgen.

De geheime rechtbank kreeg 1.457 spionageverzoeken in 2015, waarvan er geen enkele geheel of gedeeltelijk is afgewezen. Het gaat daarbij om verzoeken voor het onderscheppen van informatie, waaronder telefoongesprekken en e-mails.

Daarmee zet de FISA-rechtbank een trend door; ook in 2014 werd er geen enkel spionageverzoek afgewezen. Toen werden er in totaal 1.379 verzoeken ingediend.

Controversieel

De rechtbank is in 1978 opgericht, en is sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden controversieel. Omdat de uitspraken geheim blijven, vinden veel tegenstanders dat de rechtbank als formaliteit wordt ingezet.

Uit de memo blijkt ook dat de FBI vorig jaar 48.642 verzoeken tot het overhandigen van klantinformatie heeft gedaan. In 31.863 van de gevallen ging het daarbij om verzoeken over buitenlanders aan telecom- en internetproviders.