De nieuwe regels over netneutraliteit van de Europese Unie zijn vanaf vandaag van kracht.  Op die regels is kritiek, omdat de Nederlandse wet als strenger wordt gezien dan de nieuwe Europese regels.

Ook zijn de roamingkosten voor internetten in het buitenland vanaf zaterdag verlaagd naar 5 cent per minuut en MB. Medio 2017 moeten roamingkosten voor internet binnen de Europese Unie helemaal komen te vervallen.

Roamingkosten zijn sinds 2012 na het aannemen van het Telecompakket jaar op jaar gedaald. Over de nieuwe regels voor netneutraliteit is hevig gedebateerd over hoe die regels er uit moesten komen te zien.

Een eerste voorstel over netneutraliteit kwam in 2013 van toenmalig eurocomissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda. De hervormingen moesten problemen oplossen waarmee de telecomsector nog te maken had.

Debat

Het Europees Parlement is in april 2014 na een hevig debat akkoord gegaan met de telecomhervormingen.

Het was toen de bedoeling dat eind 2015 al een einde zou komen aan extra kosten voor bellen en internetten in Europese landen, maar dat liep vertraging op.

Europese internetaanbieders mogen door de regels geen content blokkeren of online diensten vertragen, beperken of discrimineren. Ook is tariefdiscriminatie verboden. Al het internetverkeer moet even duur zijn.

Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om het internetverkeer van bepaalde diensten goedkoper of gratis te maken, zoals het aanbieden van gratis internetverkeer voor gebruik in de Netflix-app.

Snelheid

Ook moet het internet op alle apparaten en alle diensten even snel worden aangeboden. Het surfen naar bijvoorbeeld NU.nl moet net zo snel gaan als het laden van een programma op NPO gemist.

Daarnaast moeten internetaanbieders eerlijk zijn over de snelheid van internet die ze leveren. In Nederland houdt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de gaten of providers zich aan de regels houden.

Kritiek op de regels kwam vooral doordat die minder streng zijn dan de nationale regelgeving in Nederland. Onder de Europese versie mogen zogenoemde 'gespecialiseerde diensten' worden voorgetrokken.

Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld internettelevisie of diensten die speciaal voor de gezondheidszorg nodig zijn.

Elite-internet

Volgens critici zet dat de weg open voor een 'elite-internet', dat juist indruist tegen het idee van open internet. Ook is niet duidelijk welke diensten zo'n uitzonderingspositie mogen krijgen.

Het staat providers door de Europese regels vrij om internetverkeer af te knijpen als er drukte wordt verwacht. In de Nederlandse wet mocht dat pas als het druk is.

Het Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders Berec zal de regels in augustus toelichten.