Google test een nieuwe functie in de zoekmachine waarbij het voor mensen en bedrijven mogelijk wordt om tekst in de zoekresultaten te publiceren.

De functie wordt getest door een aantal kleine bedrijven, mediabedrijven en politici, schrijft The Wall Street Journal vrijdag. Onder meer nieuwszender Fox News en streamingdienst HBO doen mee aan de test.

Google heeft een systeem opgezet waarin gemakkelijk artikelen kunnen worden geschreven en opgemaakt. Tekstberichten mogen maximaal 14.400 tekens zijn, aangevuld met hooguit tien afbeeldingen of video's.

Delen

Voor de artikelen maakt Google automatisch een aparte pagina aan waarin ook knoppen komen voor het delen van berichten via Twitter, Facebook of e-mail. Na zeven dagen verdwijnen de berichten uit de zoekresultaten.

De functie is vooralsnog alleen te gebruiken door mensen die daarvoor worden uitgenodigd. Google benadrukt dat het om een experiment gaat.

Sociale media

Google is niet het enige techbedrijf dat voorziet dat bedrijven en organisaties steeds vaker rechtstreeks op sociale media publiceren, in plaats van door te linken naar een eigen site.

Zo kunnen mediabedrijven bijvoorbeeld direct publiceren op Facebook via Instant Articles. Ook Apple heeft een systeem opgezet waarbij het mogelijk is om direct te publiceren in Apple News.