SAN FRANCISCO - Intel, de grootste chipmaker van de wereld, heeft in het derde kwartaal zijn nettowinst met 15 procent zien stijgen van 1,66 miljard dollar tot 1,91 miljard dollar. Dat lijkt veel maar is de laagste winstgroei die het concern de afgelopen vijf kwartalen heeft geboekt.

Nog nooit heeft het concern zoveel computerchips in voorraad gehad. Die grote voorraden leiden tot hogere kosten en drukken de winst. De kwartaalomzet van Intel steeg van 7,8 miljard dollar naar 8,47 miljard dollar. Analisten waren uitgegaan van 8,45 miljard dollar omzet.

De chipmaker heeft dit jaar de prijzen vier keer met circa 30 procent verlaagd en de productie verminderd. Intel kwam begin september al met een omzetwaarschuwing. Het concern maakt in enkele van zijn dertien fabrieken minder computerchips dan begroot en zal in het vierde kwartaal de productie verder terugbrengen.

Zo lang de prijsverlagingen geen stimulerende effecten hebben op de vraag gaan ook investeringen in nieuwe vestigingen naar een lager peil. Het bedrijf verwacht voor het vierde kwartaal een omzet van tussen de 8,6 miljard en 9,2 miljard dollar.

Meer dan 80 procent van alle computers in de wereld draaien op de microprocessors van Intel. De resultaten van het concern fungeren als een belangrijke barometer voor de situatie in de branche. Later deze en volgende week komen IBM, Microsoft en Texas Instruments met cijfers.