De website Rijscholenkiezer.nl, die is opgezet met geld van de overheid, heeft ten onrechte subsidie ontvangen van de overheid. Dat heeft een rechter besloten in een zaak die is aangespannen door een vergelijkbare dienst, Rijschoolregister.nl. 

Het overheidsproject werd in september 2013 opgezet, toen Rijschoolregister.nl al ruim een jaar bestond. De makers van Rijschoolregister hebben destijds contact gezocht met het ministerie, in de hoop op een overname of aanbesteding, maar dat leverde niets op. Inmiddels heeft de site ruim 200.000 euro aan subsidiegeld ontvangen.

De rechter oordeelt nu dat er met die subsidie een oneerlijk voordeel werd gegeven aan Rijscholenkiezer.nl. De besluiten van de minister zijn daarom vernietigd en de aanvragen alsnog afgewezen. Volgens de advocaat van de aanklager betekent dit dat het uitbetaalde subsidiegeld moet worden terugbetaald. 

Joost Aanen, een van de oprichters van Rijschoolregister.nl, reageert opgelucht op het besluit. "We zijn nog steeds de grootste rijscholenvergelijker op het internet, maar de vraag is of dat dit ook zo zou blijven als de subsidie niet zou worden teruggedraaid."

Team Alert, dat Rijscholenkiezer.nl opzette en onderhield, vindt het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren op het vonnis. "We gaan eerst bekijken wat dit precies betekent", aldus een woordvoerster tegenover NU.nl.