De FBI kan de software die is gebruikt om de iPhone van een terrorist te kraken, vaker gebruiken. De opsporingsdienst hoeft daarvoor niet opnieuw te betalen aan het bedrijf dat de technologie heeft ontwikkeld.

Dat melden anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid. De software waarschijnlijk alleen toepasbaar op iPhone 5C-modellen die draaien op iOS 9, hetzelfde type en hetzelfde besturingssysteem als de iPhone van de terrorist. 

Er werd bovendien minder dan 1 miljoen dollar betaald voor de software, zo melden de ingewijden. Eerder suggereerde FBI-baas James Comey dat er meer dan 1,3 miljoen dollar is betaald voor het kraken van de telefoon, door te zeggen dat er meer is betaald dan hij de rest van zijn termijn bij de FBI zal verdienen. Dat blijkt dus toch niet het geval. 

De FBI probeerde de afgelopen maanden Apple via een rechtsgang te dwingen de iPhone van de terrorist toegankelijk te maken. Apple weigerde dit, omdat de wijze die de FBI voor ogen had alle iOS-gebruikers in gevaar zou brengen. 

Uiteindelijk kon de FBI de telefoon kraken met behulp van een groep professionele hackers. De identiteit van die hackers zou zo goed beschermd zijn dat zelfs de baas van de FBI niet weet om wie het gaat.