Het kabinet wil plannen voor het grootschalig aftappen van internetverkeer doorzetten. Daardoor kunnen inlichtingendiensten datacentra die elektronische berichten verwerken continu controleren.

Dat blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat in handen is van de Volkskrant.

Ook staat in het voorstel dat de inlichtingendiensten vanaf 2017 jaarlijks één groot toegangspunt tot het internetverkeer gereed zullen maken waar de diensten van kunnen aftappen.

In de zomer van 2015 kwam het kabinet met het concept van de wet, waarna gevraagd werd om consultatie. Bedrijven als KPN, Tele2, MKB-Nederland en het College voor de Rechten van de Mens waren niet te spreken over het ongerichte karakter van de wet. Dit zou alsnog niet zijn aangepast, zodat de diensten per onderzoek een jaar lang ongericht informatie mogen aftappen.

Erik Bais, eigenaar van internetprovider A2B Internet, noemt de gekozen methode in de krant een "gigantische inbreuk" op de persoonlijke levenssfeer van Nederlanders. Bais noemt de wijze waarop de overheid tijdens een lange periode informatie tot zich krijgt over een persoon gelijk aan het "stalken van burgers".

Noodzakelijk

Het kabinet noemt de bevoegdheden volgens de Volkskrant echter noodzakelijk, omdat "cyberbedreigingen" en "terroristische dreigingen" niet op tijd zouden worden onderkend. Ook stelt het kabinet dat zonder de wet de samenwerking met buitenlandse diensten onder druk komt te staan. 

De komst van een toetsingscommissie is nieuw in het voorstel. Deze commissie is vereist vanwege uitspraken van het Europese Hof. Ook zal toezichthouder CTIVD "bindend advies" geven over klachten gericht tegen de diensten.