Facebook heeft vorig jaar 271 dataverzoeken gekregen van de Nederlandse autoriteiten. In de meeste gevallen werd er informatie opgevraagd in het kader van een onderzoek naar criminaliteit.

Facebook heeft in ongeveer 73 procent van de gevallen de gevraagde informatie of delen daarvan geleverd. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport over dataverzoeken door overheden, dat donderdag is gepubliceerd.

Vorig jaar werd er in Nederland informatie opgevraagd over 301 gebruikersaccounts op het sociale netwerk. Het jaar ervoor waren dat er nog maar 129, toen er 117 dataverzoeken werden ingediend.

Vaker geleverd

Opvallend is dat Facebook vorig jaar vaker informatie heeft geleverd die werd opgevraagd. In 2014 kreeg de Nederlandse overheid bij ongeveer 40 procent van de verzoeken nul op rekest.

Facebook zegt alleen te reageren op 'geldige aanvragen' die verband houden met onderzoek naar crimineel gedrag. Bij elke aanvraag wordt nagegaan of er genoeg juridische gronden zijn voor de aanvraag.

VS

In het afgelopen half jaar kreeg Facebook de meeste dataverzoeken van de Amerikaanse overheid (19.235 verzoeken), gevolgd door de autoriteiten in India (5.561) en het Verenigd Koninkrijk (4.190).

Bij de verzoeken in de VS hebben de autoriteiten in 60 procent van de gevallen Facebook gedwongen te zwijgen over het verzoek. Gebruikers werden in dat geval niet op de hoogte gebracht.

Frankrijk

Opmerkelijk is ook dat Facebook in Frankrijk 37695 keer bestanden van het netwerk heeft gehaald op verzoek van de autoriteiten.

Volgens Facebook gaat het hierbij om een foto die werd verspreid na de aanslagen in Parijs in november. Het verspreiden van de foto was mogelijk in strijd met de Franse wet op menselijke waardigheid.

Het origineel en meer dan 32.000 kopieën ervan werden door Facebook van het netwerk gehaald.