Internetverkeer naar Wikipedia-pagina's over terrorisme is met 30 procent afgenomen na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de massasurveillance van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Dat concludeert onderzoeker Jonathon Penney van de universiteit van Toronto, die het maandelijkse aantal bezoekers bijhield van Wikipedia-pagina's over 48 onderwerpen die door het Amerikaanse ministerie van Defensie in de gaten worden gehouden, zoals 'jihad' en 'al-Qaeda'. 

De bevindingen tonen volgens de onderzoeker aan dat het massaal surveilleren van burgers door inlichtingendiensten een afschrikkende werking heeft.

Afname

In de zestien maanden voor de eerste onthullingen van Snowden, in juni 2013, nam het aantal bezoeken aan 'gevoelige' Wikipedia-pagina's nog toe, van 2,2 miljoen per maand naar 3 miljoen per maand vlak voor de onthullingen.

Een maand na de onthullingen van Snowden was het aantal bezoeken echter gedaald tot 2,2 miljoen per maand. Dat aantal daalde in de maanden daarop nog verder, tot onder de 2 miljoen. Veertien maanden na de onthullingen van Snowden was het aantal bezoeken gestabiliseerd tot iets onder de 2,5 miljoen bezoeken per maand.

Veilig

Uit het onderzoek blijkt verder dat bezoek aan 'veiligere' Wikipedia-pagina's over bijvoorbeeld het Amerikaanse leger veel minder werd beïnvloed door de onthullingen over de massaspionage door de inlichtingendiensten. 

Eerder onderzoek toonde al aan dat ook het aantal Google-zoekopdrachten naar gevoelige onderwerpen met 5 procent is afgenomen na de onthullingen van Edward Snowden.