Facebook heeft in het eerste kwartaal van 2016 zijn winst zien verdrievoudigen. Ook de omzet steeg fors.

Dat maakte het sociale netwerk dinsdagavond bekend. Het aandeel van Facebook op de beurs steeg na de presentatie van de kwartaalcijfers.

In de eerste drie maanden van het jaar boekte Facebook een winst van 1,5 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 512 miljoen. De omzet steeg tegelijkertijd van 3,54 miljard naar 5,38 miljard dollar. De prestaties overtroffen de verwachtingen van analisten.

Zoals altijd bij Facebook is het grootste deel van de omzet afkomstig van advertentie-inkomsten. Met deze reclames werd in het afgelopen kwartaal 5,2 miljard dollar binnengehaald, 96,6 procent van de totale omzet.

1,65 miljard gebruikers

Het sociale netwerk zegt inmiddels 1,65 miljard actieve gebruikers te hebben. Dit zijn mensen die het netwerk minstens eens per maand bezoeken. Drie maanden terug stond de teller nog op 1,59 miljard mensen. Het betekent dat 60 miljoen nieuwe mensen een Facebook-account maakten in het afgelopen kwartaal.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers groeide van 936 miljoen naar 1,09 miljard.

Vooral op mobiel is er sprake van groei bij Facebook. Het aantal mobiele bezoekers steeg, van 1,44 miljard naar 1,51 miljard. Facebook maakte bij de kwartaalcijfers geen nieuwe gebruikersaantallen voor WhatsApp en Instagram bekend.

Per gebruiker zette Facebook gemiddeld 3,32 dollar om. Een jaar geleden was dat 2,50 dollar, maar in het vierde kwartaal van 2015 lag de omzet per gebruiker nog op 3,73 dollar. Het meeste geld wordt binnengehaald met Amerikaanse en Canadese gebruikers, 12,43 dollar. Een Europese gebruiker leverde gemiddeld 3,98 dollar op.

Nieuw aandeel

Facebook liet wel weten dat het een nieuw type aandeel voor het bedrijf wil introduceren. Aandeelhouders die een 'class C' aandeel kopen hebben geen stemrecht binnen het bedrijf. 

Deze nieuwe aandeelsoort moet Facebook-CEO Mark Zuckerberg beschermen tegen gefrustreerde investeerders. Het bedrijf zegt zich op deze manier beter te kunnen richten op zijn langetermijnplannen.

Aandeelhouders moeten de class C-aandelen eerst goedkeuren. Daarover wordt gestemd tijdens een bijeenkomst op 20 juni.