Fotopersbureau Getty Images klaagt Google in de Europese Unie aan om het vermeende aanzetten tot piraterij van foto's van de dienst.

Google zet gebruikers van de zoekmachine aan tot piraterij door foto's op hoge resolutie direct in de zoekresultaten te tonen, stelt Getty Images. Dat zorgt voor auteursrechtenschendingen en maakt van gebruikers 'onbedoelde piraten'.

De zaak draait om een verandering in de afbeeldingzoekmachine van Google in 2013. Vanaf die periode worden foto's in de resultaten niet meer in klein formaat, maar in hoge resolutie weergeven.

Internetverkeer

Volgens Getty zorgt dat ervoor dat mensen geen reden meer hebben om door te klikken naar de website van Getty. De website loopt daardoor verkeer en advertentieinkomsten mis.

Getty stelt dat Google zijn macht als grote zoekmachine misbruikt, waardoor het bedrijf een monopolie op internetverkeer en de advertentiemarkt in stand houdt.

Bewijs

Volgens Yoko Miyashita van Getty was er een flinke daling in internetverkeer naar de Getty-website nadat Google de veranderingen in 2013 doorvoerde op Google.com en Google.co.uk.

Verkeer uit Frankrijk en Duitsland bleef onveranderd, omdat de verandering niet was doorgevoerd op de .fr en .de-versies van Google. Getty zegt dat daarmee een direct verband is aangetoond.

Melding

Het probleem is in 2013 aangekaart bij Google, maar die zou alleen hebben gezegd dat Getty de foto's uit de resultaten kan halen als het bedrijf het niet eens is met de nieuwe zoekmachine.

De Europese Commissie moet bepalen of Google in strijd is met de mededingingsregels. In de Europese Unie lopen meerdere onderzoeken naar mogelijk misbruik van de marktpositie van Google.