Streamingdienst Spotify en mediabedrijf Vice zijn dit jaar de grote winnaars geworden van de Webby Awards, de 'Oscars van het internet'. Ze kregen beide dertien prijzen.

Vice won onder meer prijzen voor reportages over vluchtelingen in Berlijn, over militaire robots en over het klonen van mammoeten. Spotify heeft onder meer het beste ontwerp. Ook National Geographic, The New York Times, congresreeks TED, Google en betaalzender HBO vielen in de prijzen.

Enkele prijzen hadden een link met de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het beste politieke blog is FactCheck.org, dat kijkt of claims van kandidaten kloppen. Ook de site AvoidTrump won. Die geeft voor elke stad een overzicht van plekken waar mensen de minste kans lopen om Donald Trump tegen het lijf te lopen.

Black Lives Matter, het burgerprotest tegen politieoptreden tegen zwarte Amerikanen, kreeg een prijs als sociale beweging.

Tinder

Ook datingapp Tinder, presentator Jimmy Kimmel, Netflix, de NASA, YouTube, House of Cards en Game of Thrones vielen in de prijzen. Satirische nieuwssite The Onion kreeg een oeuvreprijs. Barcelona-speler Neymar heeft de beste sportsite.

De beste nieuwssite is The Intercept, een project van Glenn Greenwald, de verslaggever die met klokkenluider Edward Snowden de Amerikaanse afluisterpraktijken aan het licht bracht.

Een vakjury, met onder anderen internetpionier Vint Cerf, kende de Awards toe. Daarnaast werden meer dan twee miljoen stemmen uitgebracht voor publieksprijzen. De uitreiking zelf is op 16 mei. De Webby Awards staan erom bekend dat de winnaars hun dankwoord moeten beperken tot vijf woorden.