De internationale betaaloperator Swift  zegt op de hoogte te zijn van "een aantal recente cyberincidenten" waarbij hackers er in slaagden om frauduleuze berichten te versturen over het systeem.

Het is de eerste keer dat Swift meldt dat er vaker hackaanvallen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. De mededeling van de organisatie volgt op een recente hackaanval op de centrale bank van Bangladesh waarbij het systeem van Swift werd misbruikt. 

Swift, dat staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, is een samenwerkingsverband tussen 3.000 financiële instituten en wordt door zo'n 11.000 instellingen gebruikt om financiële orders te verzenden en te ontvangen. 

Bij de incidenten zijn volgens de organisatie "externe aanvallers" er in geslaagd om Swift-berichten te versturen vanuit de systemen of pc's van financiële instituten die zijn verbonden met het netwerk, aldus Swift in een bericht aan klanten. 

De betaaloperator heeft niet bekendgemaakt welke organisaties of instellingen zijn getroffen door hackaanvallen, of hoeveel schade er is geleden door de hacks.

Bangladesh

Bij de aanval op de centrale bank van Bangladesh in februari wisten hackers een bedrag van 81 miljoen dollar buite te maken. Dat bedrag had nog veel hoger kunnen zijn: de hackers probeerden namelijk een bedrag van bijna 1 miljard dollar te stelen, maar door een spelfout mislukte dat. 

Swift heeft inmiddels een beveiligingsupdate uitgebracht om de malware die werd gebruikt bij de aanval op de centrale bank van Bangladesh te verijdelen. Wie de hackers zijn is nog altijd onduidelijk.