Hackers hebben door veiligheidslekken in het systeem van Facebook vorig jaar toegang gekregen tot het interne bedrijfsnetwerk. Ze onderschepten op die manier honderden gebruikersnamen en wachtwoorden van medewerkers.

Veiligheidsonderzoeker Orange Tsai vond sporen die de hackers nalieten in het systeem van Facebook, schrijft hij in een blogpost. Facebook heeft daarop onderzoek gedaan en actie genomen.

De hackers waren in ieder geval in juli en september het systeem binnengedrongen, maar mogelijk hebben ze tot februari dit jaar toegang gehad tot de interne gegevens.

Kwetsbaarheden

Tsai vond zeven kwetsbaarheden in het systeem van Facebook. Hackers hadden een protocol geschreven, zodat de gegevens van Facebookmedewerkers werden weggesluisd naar een plek die makkelijk was te bereiken.

De gegevens van ongeveer driehonderd Facebookmedewerkers zijn weggesluisd en mogelijk verzameld door de hackers. De inbrekers konden ook gebruikmaken van speciale software die op het interne netwerk wordt gebruikt.

Externe software

Op de site Hacker News erkent Facebook dat er melding is gemaakt van de kwetsbaarheden. Volgens Facebook wordt er voor het interne netwerk gebruikgemaakt van software die is gemaakt door een ander bedrijf.

Het interne netwerk en Facebook zijn niet met elkaar verbonden. Gegevens van Facebookgebruikers zijn dus niet in gevaar geweest.