De hackers die eerder dit jaar 81 miljoen dollar buit maakten bij de centrale bank van Bangladesh, hebben waarschijnlijk toegang gehad tot de systemen van de internationale betaaloperator Swift. 

Dat meldt beveiligigingsbedrijf BAE Systems maandag. Swift is een samenwerkingsverband van 3.000 financiële instellingen.

Swift zal maandag een beveiligingsupdate uitbrengen om de malware te verijdelen. Ook komt het met een officiële waarschuwing waarin financiële instellingen. Volgens Swift heeft de malware geen invloed op het netwerk of de communicatiediensten van de betaaloperator.

Wie de hackers zijn is nog altijd onduidelijk. Dat de digitale bankroof plaats heeft gevonden was al langer bekend, maar het was nog onduidelijk tot welke systemen de malware precies precies heeft weten binnen te dringen. 

Spelfout

De hackers wisten in februari toegang te krijgen tot de systemen van de centrale bank van Bangladesh door gebruik te maken van kwetsbaarheden in de apparatuur. Later bleek dat de centrale bank gebruik maakte van tweedehandrouters van ongeveer 10 dollar per stuk, waardoor de hack mogelijk werd. 

De criminelen poogden in totaal een bedrag van bijna 1 miljard dollar weg te sluizen. Dit mislukte uiteindelijk omdat de hackers een spelfout maakten. In plaats van 'foundation' schreven de hackers 'fandation', waardoor een routineonderzoek werd gestart.