Sites die detecteren of hun gebruikers adblockers gebruiken, zijn volgens de Europese Commissie in sommige gevallen illegaal bezig.

Dat liet Alexander Hanff, CEO van privacywaakhond Think Privacy, op twitter weten op basis van een brief van de Europese Commissie.

Hanff kreeg de brief nadat hij aan de Commissie vroeg of het illegaal is om te achterhalen of gebruikers een adblocker toepassen. Dat is in sommige gevallen zo. 

Net zoals voor het plaatsen van sommige cookies toestemming moet worden gevraagd, moet er ook toestemming worden gevraagd om scripts te installeren die de computer van de gebruiker doorzoeken op adblockers en andere extenties. 

Er zijn echter ook andere manieren voor websites om te voorkomen dat advertenties worden geblokkeerd, zonder dat daarvoor een script geïnstalleerd hoeft te worden op de computer van de gebruiker. NU.nl gaat ook op zo'n manier om met adblockers. Deze methoden zijn wel gewoon toegestaan. 

Hanff wil op basis van de uitspraak van de Europese Commissie verschillende lidstaten van de EU aanklagen. Ook wil hij sites die adblockers bij gebruikers detecteren op een site verzamelen, die door iedereen aangevuld kan worden. Daarmee wil Hanff zijn aanklacht sterken.

NU.nl detecteert of gebruikers een adblocker gebruiken, en vraagt hen die uit te schakelen. Lees hier hoe NU.nl met adblockers omgaat.