De Amerikaanse opsporingsdienst FBI betaalde meer dan 1 miljoen dollar betaald voor de software die werd gebruikt bij het kraken van de iPhone van een terrorist. 

FBI-baas James Comey vertelde tijdens een conferentie in Londen dat er meer is betaald voor de hack dan dat hij nog zal verdienen als baas van de FBI, zo schrijft de Wall Street Journal.

Comey verdient ongeveer 180.000 dollar per jaar en heeft nog een resterende termijn van ruim zeven jaar. Dat komt neer op minimaal 1,26 miljoen dollar. "We hebben veel betaald voor de hacksoftware", aldus FBI-baas Comey. "Maar het was het waard". 

Vorige week meldden anonieme bronnen dat het kraken van de iPhone 5C vooralsnog geen bruikbare informatie heeft opgeleverd voor de Amerikaanse autoriteiten. 

Apple

Eind maart schakelde de FBI een derde partij in om de iPhone 5C van een terrorist te kraken. De man was een van de aanstichters van het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernardino, eind vorig jaar. 

In eerste instantie eiste de FBI dat fabrikant Apple zou helpen bij het kraken van de telefoon. Het bedrijf weigerde dat echter, omdat dat de beveiliging van alle iPhones zou schaden. Voordat de rechtszaak was afgelopen wist de FBI de telefoon zonder hulp van Apple te kraken. Volgens ingewijden zou de opsporingsdienst professionele hackers hebben betaald voor het kraken van de telefoon.

Whatsapp

Comey liet zich daarnaast uit over Whatsapp, dat sinds vorige week elke vorm van communicatie versleutelt: "Er is een significant aantal criminelen en terroristen dat Whatsapp gebruikt, en dat is een probleem."

Het automatisch versleutelen van zo'n grote hoeveelheid aan communicatie komt volgens hem met "een behoorlijke prijs". Bedrijven en beleidsmakers moeten volgens hem nadenken over manieren om die "kosten" te beperken terwijl de voordelen worden behouden.