Microsoft heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 22,08 miljard dollar (19,56 miljard euro) gehaald, maar wist beleggers daarmee niet te overtuigen.

De omzet van Microsoft groeide met 1,73 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er werd in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 4,97 miljard dollar gemaakt, blijkt uit de kwartaalcijfers van Microsoft.

Microsoft voldeed niet aan de verwachtingen van beleggers en analisten. Die hielden rekening met een omzet van 22,1 miljard dollar. De aandelen van het bedrijf stonden kort na de bekendmaking nabeurs licht in de min.

Office

De omzet uit de zakelijke producten groeide 1 procent tot 6,5 miljard dollar. Dat is vooral te danken aan een groei van 65 procent van de omzet van Office 365.

Een nog grotere groei werd gemaakt met de clouddiensten van het bedrijf. De omzet van clouddienst Azure groeide met 120 procent.

Apparaten

Ondanks tegenvallende resultaten voor Windows Phone, waar de omzet met een flinke 46 procent daalde, is er groei te zien op het gebied van apparaten en besturingssystemen.

Mede dankzij de introductie van de Surface Pro 4 en Surface Book, groeide de tabletomzet met 61 procent. Ook het aantal gebruikers van Xbox Live groeide met 26 procent tot 46 miljoen.

Windows

Windows zorgt wel enigszins voor een domper. De omzet van het besturingssysteem daalde met 2 procent, volgens Microsoft vanwege de krimpende pc-markt.

Wel was er 18 procent groei op het gebied van inkomsten uit advertenties. Dat heeft er vooral mee te maken dat Windows 10 op meer dan 270 miljoen apparaten is geïnstalleerd.