De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die bepaalt welke bevoegdheden de Nederlandse geheime diensten hebben, maakt het mogelijk om al het verkeer dat via een chat-app loopt in één bepaalde stad af te tappen.

Dat meldt de NOS woensdag op basis van een document van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin voorbeelden worden gegeven van de aftapmogelijkheden in het wetsvoorstel.

In het voorbeeld gaat het om een stad met 400.000 inwoners. Als al het verkeer van een chat-app in zo'n stad wordt afgeluisterd, zouden de berichten van maximaal 200 mensen onderschept worden, aldus het ministerie. Hoe dat aantal is vastgesteld, is onduidelijk.

Steeds meer chat-apps, waaronder het zeer populaire WhatsApp, gebruiken sterke versleuteling om berichten te beveiligen. De communicatie via deze apps zou door de AIVD en MIVD niet kunnen worden afgelezen.

In het document staat ook dat de geheime diensten openbare wifi-hotspots kunnen aftappen. Ook mensen die niet worden verdacht, maar die wel een verbinding hebben met de hotspot, zouden dan kunnen worden afgeluisterd. In totaal zou een tap twaalf maanden lang actief mogen zijn, langer dan eerder werd gezegd.

Sleepnet

D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt te vrezen voor grootschalige surveillance met een 'sleepnet'. Hij vraagt zich af of dat überhaupt effectief is, omdat ook het verzamelen van te veel data een probleem kan zijn. "Niet de grootte van de hooiberg is het probleem, maar het omgaan met die gigantische berg aan data."

Eerder zei minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) al dat de nieuwe spionagewet zou kunnen worden ingezet om het telefoonverkeer met een heel land, zoals Syrië, te onderscheppen. Verder wilde het ministerie echter geen voorbeelden geven.

Voorstel

Onder de huidige wet mogen de Nederlandse inlichtingendiensten geen 'kabelgebonden' communicatie ongericht aftappen. Alleen communicatie die geheel via de lucht verloopt - zoals satelliettelefoontjes - mag grootschalig worden afgeluisterd. In een nieuw wetsvoorstel van het kabinet verdwijnt dit onderscheid.

Alle aftapplannen zouden wel van tevoren moeten worden goedgekeurd door een speciale commissie. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State verstuurd en zal naar verwachting later dit jaar in de Tweede Kamer worden besproken.