Een aantal belangenverenigingen van de Amerikaanse techsector verzet zich tegen een Amerikaans wetsvoorstel waarin wordt bepaald dat encryptie altijd te kraken moet zijn op commando.

De open brief is ondertekend door vier organisaties waarbij onder meer grote techbedrijven zoals Microsoft, Google, Amazon, Facebook en Netflix vertegenwoordigen.

Het wetsvoorstel, waarvan eerder deze maand een conceptversie lekte, zou bedrijven er toe verplichten technische assistentie te bieden bij het kraken van versleutelde data. 

"We schrijven om onze diepe zorgen te uiten over goed bedoeld maar onwerkbaar beleid rondom versleuteling", aldus de organisaties. Volgens de ondertekenaars zorgt het wetsvoorstel er voor dat de bescherming tegen "mensen die economische en fysieke schade willen aanrichten" juist in het gevaar komt.

De brief is gericht aan de twee senatoren Richard Burr en Dianne Feinstein, de twee intiatiefnemers van het inmiddels beruchte wetsvoorstel waarvan eerder deze maand een conceptversie lekte. 

Apple

De afgelopen kwam het versleutelen van data in de aandacht toen de FBI Apple vroeg om assistentie bij het ontgrendelen van een iPhone van een terrorist.

Apple weigerde dat echter, omdat volgens het bedrijf dat de beveiliging van alle andere toestellen in het geding zou brengen. Uiteindelijk wist de FBI de telefoon zonder hulp van Apple te kraken.