Google is voor de tweede maal in evenveel jaren door de EU aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Volgens de Europese Commissie is er sprake van oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.

Door zijn eigen zoekmachine en de browser Chrome standaard mee te leveren op Android, zorgt Google voor oneerlijke concurrentie met makers van andere zoekmachines en browsers, stelt de Commissie woensdag in een 'mededeling punten van bezwaar'.

Door eigen apps en diensten mee te leveren belemmert Google ook concurrentie op de "bredere mobiele markt", vindt de Commissie. Zo'n 80 procent van de smartphones in Europa draait op Android.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) ziet ook problemen met de licenties die Google met makers van smartphones sluit. Als zij smartphones met Google-diensten verkopen, mogen zij geen telefoons verkopen die op een andere Android-versie zonder Google-diensten draaien.

"Het is een van mijn prioriteiten dat consumenten toegang hebben tot een breed scala aan innovatieve mobiele platformen, producten en diensten", zei Vestager woensdag tijdens een persconferentie. Volgens haar zorgen de praktijken van Google ervoor dat deze toegang wordt verminderd.

Video: EU klaagt Google aan 

EU klaagt Google opnieuw aan om machtsmisbruik
EU klaagt Google opnieuw aan om machtsmisbruik

Onderzoek

De mededeling van de Commissie is de voorlopige conclusie die volgt op een mededingingsonderzoek. Het zal vermoedelijk nog jaren duren voordat de zaak helemaal wordt afgesloten, bijvoorbeeld met een schikking of een boete. Uiteindelijk kan de zaak ook nog voor het Europees Hof van Justitie belanden.

In theorie kan Google maximaal een boete van 10 procent van zijn jaaromzet (75 miljard dollar in 2015) krijgen. Zo'n miljardenboete kan ook worden uitgedeeld vanwege de antitrustaanklacht die Brussel vorig jaar tegen het internetbedrijf indiende. Toen werd Google beschuldigd van machtsmisbruik met zijn prijsvergelijker Google Shopping, die zou worden voorgetrokken in de zoekresultaten.

Reactie

Google-advocaat Kent Walker ontkent de beschuldigingen van de Commissie in een uitgebreide blogpost. Het bedrijf wijst erop dat het niet verplicht is om Google-apps mee te leveren op Android-apparaten. Onder meer Amazon maakt apparaten met een eigen Android-versie.

Als er geen Google-diensten worden meegeleverd, is het echter ook onmogelijk om apps te downloaden uit Google Play, verreweg de populairste Android-appwinkel. Veel apps maken ook gebruik van achterliggende Google-diensten en werken dus niet meer als ze worden geïnstalleerd op een versie van Android zonder Google-apps.

Gevolgen

Het is voor smartphonemakers en providers wel mogelijk om bepaalde apps zelf standaard mee te leveren op Android-toestellen. Onder meer Microsoft en Facebook hebben contracten met veel smartphonemakers om hun apps standaard te installeren. 

Volgens de Commissie betaalt Google smartphonemakers en providers echter om behalve Google geen andere zoekmachines mee te leveren. Op deze beschuldiging heeft Google niet gereageerd.

De aanklacht kan voor Google grote gevolgen hebben, omdat het bedrijf niet verdient aan de verkoop van Android. In plaats daarvan wordt het besturingssysteem gratis beschikbaar gemaakt aan makers van elektronica, waarna Google verdient aan het extra gebruik van diensten als de zoekmachine. 

Dat verdienmodel "houdt de kosten voor fabrikanten laag en hun flexibiliteit hoog", stelt Walker van Google woensdag. Volgens hem is Android "goed voor concurrentie en goed voor consumenten".