De politie en het Openbaar Ministerie hebben een groot versleuteld communicatienetwerk uit de lucht gehaald. Het netwerk werd in ieder geval door Nederlandse criminelen gebruikt, maar mogelijk ook door buitenlandse.

Zij communiceerden via de platgelegde servers met elkaar. Daardoor was communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad voor opsporingsdiensten niet of nauwelijks zichtbaar of hoorbaar.

De politie heeft de informatie op de platgelegde servers gekopieerd en hoopt die in lopende strafzaken te kunnen gebruiken. Er waren zo'n 19.000 geregistreerden die het netwerk gebruikten. Als zij dat nu proberen, krijgen zij een bericht van de politie te zien dat het systeem door de politie gekopieerd is en onderzocht wordt.

In Nijmegen is een 36-jarige man aangehouden. Zijn bedrijf leverde de aangepaste smartphones met een specifieke encryptiestandaard, Pretty Good Privacy (PGP) genaamd. Zo'n aangepaste telefoon kostte ongeveer 1500 euro.

Ook in Canada is een server buiten gebruik gesteld. Net als van de Nederlandse servers is ook van die server alle informatie gekopieerd. De politie zegt dat in Nederland nu het grootste versleutelde netwerk voor criminelen uit de lucht is gehaald.