De Europese Unie bereidt een rechtszaak tegen Frankrijk voor, om een controversiële taxiwet terug te draaien. 

Sinds 2014 bepaalt een Franse wet dat auto's met een chauffeur tussen twee ritten terug moeten keren naar een garage. Ook voert de wet beperkingen in op het gebruik van software om klanten te vinden.

Volgens bronnen van Reuters wil de Europese Commissie dat Frankrijk die wet afschaft, omdat deze taxi's oneerlijk zou bevoordelen. Zij hoeven niet steeds terug naar een garage en kunnen dus meer passagiers oppikken en meer verdienen. 

Uber ligt sinds de invoering van de wet overhoop met de Franse overheid. De particuliere dienst Uberpop werd net als in Nederland verboden, maar ook de overige diensten van Uber zijn mogelijk in strijd met de wet. Het bedrijf diende een klacht in bij de Europese Commissie vanwege oneerlijke concurrentie door taxi's en omdat Brussel niet werd ingelicht over de nieuwe regels.

Verdienmodel

Mogelijk wordt eind mei al de eerste gestap gezet in een zaak tegen Frankrijk, al is hier volgens de bronnen nog geen uitsluitsel over.

Een woordvoerder van de Commissie zegt enkel dat wordt gekeken naar het "aanmoedigen van de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve diensten", zonder "één verdienmodel boven het andere te bevoordelen".

Vorige maand besloot een Franse rechtbank al dat er geen verbod kan komen op het gebruik van gps-technologie door auto's met chauffeur. Toch zouden er binnen de Commissie nog zorgen zijn over de wet, met name over de vereiste dat auto's steeds terugkeren naar een garage.