AMSTERDAM - Het zat er al aan te komen, maar nu is het een feit. Filesharingprogramma eDonkey is populaider dan Kazaa. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau BayTSP uit Californie. In de maand september had eDonkey gemiddeld 2,54 miljoen gebruikers per dag, terwijl Kazaa het moest doen met gemiddeld 2,48 miljoen gebruikers per dag.

"We wisten dat eDonkey eens populairder zou gaan worden dan Kazaa. eDonkey is handiger om grote bestanden uit te wisselen," aldus directeur van BayTSP Mark Ishikawa.

Niet alleen eDonkey is in opmars. Ook BitTorrent wordt steeds populairder. De exacte cijfers over de gebruikers van BitTorrent ontbreken, omdat het programma moeilijk kan meten hoeveel internetters tegelijkertijd gebruik maken van BitTorrent.

Kazaa was vier jaar lang de meest gebruikte p2p-programma op het internet. Het programma maakt gebruik van het FastTrack-netwerk en had op zijn hoogtepunt ongeveer 4,5 miljoen gebruikers tegelijk. Het moederbedrijf van Kazaa, Sharman Networks, wil nog niet reageren op het bericht.