De Europese Unie steekt een bedrag van een miljard euro in kwantumtechnologie. Een deel daarvan zal naar het Nederlandse instituut Qutech gaan. 

Het geld maakt onderdeel uit van een groter EU-plan waarbij er de komende vijf jaar in totaal 6,7 miljard euro wordt geïnvesteerd in dataprojecten voor wetenschappers. 2 miljard euro komt uit Europa's innovatiepot Horizon 2020, de rest is afkomstig van private investeerders. 

Een deel van het geld wordt geïnvesteerd in Qutech, dat is opgezet door de TU Delft en TNO. Qutech werkt aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer. VVD-europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen spreekt van ''supergoed nieuws voor de Nederlandse economie''.

Kwantumcomputers kunnen op het gebied van rekenkracht een grote sprong vooruit betekenen omdat ze werken met zogenoemde 'qubits'. Die kunnen niet alleen een waarde van 0 of 1 hebben, zoals bits in normale computers, maar kunnen ook in een 'superpositie' van beide toestanden tegelijk belanden.

Vorig jaar stak de Nederlandse regering al een bedrag van 135 miljoen euro in Qutech. Het instituut werd door de overheid 2014 bestempeld tot een van de vier 'Nationale Iconen', die moet zorgen voor "toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken".

"Het is goed dat de Commissie met dit flagship-voorstel een vergelijkbare beweging inzet met quantumtechnologie", reageert minister Kamp (Economische Zaken) dinsdag.