Krantenuitgever News Corp heeft voor de tweede keer een formele aanklacht tegen Google ingediend bij de Europese Commissie, vanwege concurrentievervalsing.

De uitgever is er niet blij mee dat Google een kort stuk uit de tekst van nieuwsartikelen toont binnen zijn zoekresultaten, melden bronnen tegen Reuters en de Wall Street Journal.

News Corp zou zijn artikelen wel in de zoekresultaten willen terugzien, maar zonder dat al een deel van de inhoud te lezen is. Volgens de uitgever is dat nu niet mogelijk. News Corp is de uitgever van onder meer The Sun, The Wall Street Journal en The Times.

Ook twee jaar geleden klaagde het bedrijf van Rupert Murdoch al eens over de dominantie van Google in de online advertentiemarkt. Het bedrijf noemde Google in 2014 ook al een "platform voor piraterij", waar makkelijk illegale muziek- en filmdownloads te vinden zouden zijn.

Een woordvoerder van Google zegt over de nieuwe aanklacht dat de zoekmachine "miljarden gratis kliks naar de websites van nieuwsuitgevers stuurt". Eerder zei het bedrijf ook al dat links naar illegale content worden verwijderd op verzoek.

Onderzoeken

Binnen de EU lopen meerdere onderzoeken naar Google. Vorig jaar werd de zoekgigant officieel aangeklaagd wegen machtsmibsruik met zijn eigen prijsvergelijker, Google Shopping, die zou worden voorgetrokken in de zoekresultaten. Google ontkent dat.

Volgens meerdere recente berichten maakt de Europese Commissie zich ook op voor een officiële aanklacht rond Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Door eigen apps standaard mee te leveren op smartphones en tablets zou Google concurrenten benadelen. Ook dit wordt door het internetbedrijf ontkend.