Er zijn opnieuw meerdere Facebook-posts verwijderd die de spot dreven met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Een video van Studio Powned, waarin Annabel Nanniga een hekeldicht over Erdogan voorlas, werd verwijderd van de Facebook-pagina van The Post OnlineDe content is gerapporteerd door Facebook-gebruikers als een haatdragende tekst.

De site meldt maandag dat zijn hoofdredacteur Bert Brussen zelfs 30 dagen lang van het sociale netwerk is verbannen. Ook mensen die de video hebben gedeeld zouden een waarschuwing hebben gekregen.

Onderzoek

Facebook onderzoekt of het gedicht in strijd is met de richtlijnen van het netwerk tegen haatdragende teksten, racistische opmerkingen en pestgedrag. Dat heeft Monika Bickert, hoofd beleidsmanagement bij Facebook, laten weten.

Cartoonist Ruben Oppenheimer, wiens eigen spotprent over Erdogan vorige week tijdelijk verdween van Facebook, zegt dat ook weer een afbeelding van zijn pagina is verwijderd. "Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, de geiten bij Facebook blijkbaar wel", schrijft hij op Twitter.

Fout

Vorige week zei Facebook dat de verwijdering van twee Erdogan-spotprenten een "fout" was. Enkele uren nadat in de media aandacht werd besteed aan de verwijdering, werden de afbeeldingen weer hersteld.

Facebook hanteert strenge gebruikersrichtlijnen, die onder meer het plaatsen van naakt en bedreigende taal verbieden. De verwijderde posts lijken hier echter niet onder te vallen.

De socialenetwerksite zegt content alleen offline te halen als het in strijd is met de richtlijnen. Alle gerapporteerde content wordt door een onpartijdig team onderzocht.