Facebook test een nieuwe functie voor zijn Nieuwsfeed, de hoofdpagina van het netwerk. Deelnemers aan de test hebben nu door categorieën die ze willen zien aan te vinken, meer controle over wat er in hun Nieuwsfeed verschijnt.

Zij kunnen ervoor kiezen om categorieën aan te zetten. Berichten uit die categorie verschijnen dan in de Nieuwsfeed van de gebruiker – ook als die de pagina's achter de berichten niet geliked heeft

Zo staan er in de categorie 'Wereldnieuws' berichten van mensen die de gebruiker niet kent of volgt. In de categorie 'Selfies' staan daarentegen alleen maar posts van vrienden. In de categorie 'Politiek' is er een mix van beide.

"We hoorden van onze gebruikers dat ze graag meer mogelijkheden zouden hebben om te kiezen rondom welke onderwerpen ze verhalen in hun Nieuwsfeed zouden zien", laat een woordvoerder weten. "Daarom testen we nu een paar nieuwe dingen zodat mensen meer verschillende verhalen en artikelen kunnen zien."

Nederland

Er zijn nog geen Nederlandse media die in de categorieën opduiken. Of dat nog gaat gebeuren is niet bekend.

Het gaat om een beperkte test. Slechts één redacteur van NU.nl ziet de nieuwe layout van Facebook, maar anderen hebben het nieuwe uiterlijk nog niet.

Het is niet bekend of het bij een test blijft, of dat de functie in fases uitgerold wordt. Een woordvoerder van Facebook kon daar niet op ingaan.