De Europese Commissie zal Google mogelijk binnen enkele dagen officiëel beschuldigen van machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. 

De dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft bedrijven en mensen met klachten over Google 24 uur gegeven om bedrijfsgeheimen te censureren in de bewijsstukken, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Dat wijst er mogelijk op dat een officiële klacht aanstaande is. 

Precies een jaar geleden kondigde de Europese Commissie aan een onderzoek in te stellen naar mogelijk machtsmisbruik door Google. De Commissie onderzoekt of de voorwaarden die Google stelt voor het gebruik van Android zorgen voor een oneerlijk voordeel.

Hoewel Android gratis door makers van telefoons en tablets te gebruiken is, moet wel een overeenkomst worden getekend waarin staat dat fabrikanten alleen toegang krijgen tot applicatiewinkel Google Play als ook een pakket van andere Google-apps, zoals Maps, Gmail en de zoekmachine, wordt geïnstalleerd. Dat zou concurrerende apps en diensten de wind uit te zeilen nemen. 

Rusland

In Rusland verloor Google nog een soortgelijke zaak, aangespannen door zoekmachine Yandex. Ook hier ging het om de standaardapps die Google meelevert op Android-toestellen.

Het is niet de eerste keer dat Brussel een officiële klacht indient tegen Google vanwege machtsmisbruik. In april 2015 beschuldigde de Europese Commissie Google ook al van machtsmisbruik. Toen ging het om de zoekmachine van het Amerikaanse bedrijf.