Facebook test twee nieuwe technologieën voor sneller draadloos internet. Met een van de projecten wil het sociale netwerk razendsnel draadloos internet naar stadscentra brengen.

Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8 toonde Facebook Terragraph, een systeem dat gebruik zou maken van de WiGig-standaard om internet te verspreiden. 

WiGig is een uitbreiding van de wifi-standaard, en is eigenlijk vooral gemaakt om snelle verbindingen te creëren in één ruimte. Facebook denkt dat de standaard, die gebruikmaakt van de zeer hoge 60 GHz-frequentie, ook buitenshuis bruikbaar is.

Dan zouden antennes op 200 à 250 meter afstand van elkaar moeten worden geplaatst. De kleine masten hebben geen groter bereik, omdat de hoge radiofrequenties gemakkelijk worden tegengehouden door muren en andere barrières.

Praktijktest

Tijdens tests met de technologie zegt Facebook snelheden van 1,05 Gbps te hebben gehaald. Dat is ongeveer even snel als de snelste glasvezelverbindingen die Nederlandse consumenten kunnen afnemen.

De technologie zal in de praktijk worden getest in de Amerikaanse stad San Jose, vlak bij het hoofdkwartier van Facebook. Het bedrijf zegt de technologie open te willen maken, zodat ook anderen ermee aan de slag kunnen.

Platteland

Facebook heeft ook een prototype gebouwd van een nieuw soort basisstation voor plattelandsinternet. Project ARIES moet ervoor zorgen dat het efficiënter wordt om mobiele netwerken ook dekking te laten bieden in dunbevolkte gebieden.

Het prototype van Facebook bevat maar liefst 96 antennes, die volgens het bedrijf zorgen voor beter bereik en efficiënter gebruik van het beschikbare radiospectrum. Zo moet het beter mogelijk worden om vanuit stadscentra grote omringende gebieden van mobiele internetdekking te voorzien.

Facebook houdt zich al een aantal jaar bezig met de ontwikkeling van nieuwe manieren om snel internet op meer plekken beschikbaar te maken. Het bedrijf werkt ook aan internetdrones en satellieten die internetverbindingen aanbieden. Het sociale netwerk werkt ook samen met providers in Afrika om hun dekking uit te breiden en gratis internetdiensten aan te bieden via het Free Basics-programma van Facebook.