Facebook heeft twee spotprenten van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijderd. Het sociale netwerk spreekt van een "fout".

Op een van de afbeeldingen, van cartoonist Ruben Oppenheimer, is te zien hoe Erdogan seks heeft met de blauwe vogel uit het Twitter-logo. "Erdogan is geen geitenneuker", luidt de Engelstalige tekst boven de cartoon.

De cartoon verdween woensdag van Facebook, maar werd na publicatie van dit artikel hersteld. "Een lid van ons team heeft per ongeluk iets verwijderd dat je op Facebook had geplaatst", schrijft Facebook in een e-mail aan Oppenheimer.

Ook een afbeelding van de satirische site Tijm Magazine, waarop Erdogan met twee geiten naakt wordt getoond naast een bord met de tekst 'je suis Tayyip', werd verwijderd. Op de foto waren de tepels en het geslachtsdeel van Erdogan gecensureerd met Turkse vlaggen.

De cartoon van Oppenheimer

De cartoon van Oppenheimer
De cartoon van Oppenheimer
Foto: Ruben L. Oppenheimer

Richtlijnen

De spotprenten lijken niet in strijd te zijn geweest met de eigen richtlijnen van Facebook. Die verbieden onder meer "geloofwaardige bedreigingen en haatdragend taalgebruik gericht op publieke figuren". 

Ook naakte billen, geslachtsdelen en vrouwentepels zijn op Facebook verboden, maar daar is op beide afbeeldingen geen sprake van. Bovendien hanteert Facebook een uitzondering voor "digitaal gemaakt" naakt als dit is geplaatst voor "educatieve, komische of satirische doeleinden".

Een woordvoerder van Facebook wilde niet reageren op de verwijdering en de reden daarvoor.

Unicum

Oppenheimer zegt tegen NU.nl dat Facebook nog nooit eerder een cartoon van hem heeft verwijderd. Ook een cartoon uit 2014, waarin een naakte Vladimir Poetin op een naakte Mark Rutte zit onder het Olympische motto 'citius, altius, fortius' (sneller, hoger, sterker), bleef volgens hem online op Facebook.

Oppenheimer noemt de verwijdering van de Erdogan-cartoon een "zeer vermakelijk unicum" en zegt te vermoeden dat Facebook de afbeelding onder politieke druk heeft verwijderd.

"Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er vanuit Ankara een telefoontje naar Facebook is gegaan", zegt hij. Hij wijst erop dat andere grote websites, waaronder YouTube en Twitter, in het verleden zijn geblokkeerd door de Turkse overheid nadat Erdogan door gebruikers in een kwaad daglicht werd gesteld. "Facebook heeft daar geen zin in", aldus Oppenheimer.

Facebook wilde niet reageren op de aantijgingen van de cartoonist.

Melding

Afbeeldingen kunnen van Facebook worden verwijderd als gebruikers melding maken van aanstootgevende inhoud. Het is onduidelijk hoe de "fout" van het sociale netwerk woensdag tot stand is gekomen.

Erdogan heeft onlangs aangifte gedaan tegen de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann, die hem en alle andere Turken met een satirisch gedicht zou hebben beledigd.